torstai 22. marraskuuta 2012

Mysteeriset kirjeet

Jännittäviä tapahtumia Lymstockissa

Kirjailija: Agatha Christie
Kirjan nimi: Syyttävä sormi
Ilmestymisvuosi: 1943
Kirjan alkuperäinen nimi: The moving Finger
Kääntäjä: Eva Siikarla
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 248




Syyttävä sormi on yksi monesta Agatha Christien kirjoittamista kirjoista. Agatha Christie oli englantilainen kirjoittaja joka tunnettu ympäri maailmaa varsinkin hänen dekkarikirjojen ansiosta  ja hänen kirjoja on käännetty monelle eri kielelle. Agatha Christien luomat etsivähahmot neiti Marple ja Hercule Poirot ovat myös todella tunnettuja.
Agatha Christie syntyi vuonna 1890 ja menethyi 1976.




Kirjan juoni on hyvin yksinkertainen ja mukaansa vetävä, kirjaan pääsee hyvin mukaan. Kirjaa lukiessaan ei voinut tietää mitä tapahtuu seuraavaksi ja milloin.
Kirjan miljöönä toimii Lymstock, Englanti ja maaseutu. Lymstockissa alkoi tapahtua kummia, alkoi levitä nimettömiä kirjeitä. Kirjeet ei ollut piristäviä, vaan päinvastoin. Kaupungissa alkoi levitä huhua kirjeistä, ja asukkaat pelkäsivät jokainen saavansa sellaisen.  Kirjeiden myötä kaupungissa alkoi tapahtua myös itsemurhia, toinen toisensa jälkeen.
 

Jokainen kaupungissa alkoi miettiä kirjeiden yleistymisen jälkeen kuka olisi syyllinen kyseiseen tapahtumaan ja asukkaista tuli vainoharhaisia ja alkoivat epäilemään jopa omia ystäviään. Heillä oli myös omia teorioita kuka sopisi syylliseksi hyvin. Oli viihdyttävää lukea toisten arvailuja ja teorioita muiden epäilyksistä. Kirjassa alettiin jopa miettiä kun tuli selville, että kirjeet kirjoitettiin kirjoitus koneella, että oliko kirjoittaja käyttänyt yhtä kättä vai kahta, ja montako sormea heillä oli käytössä. Mielenkiintoista oli, että asukkaat uskoivat vain kauniiden ja nuorten ihmisten saavansa vain kirjeitä, koska kuka haluaisi kiusata kauniita ja nuoria ihmisiä, tämä oli myös yksi asukkaiden teoria mysteerin selvittämiseen.



Kirjan kieli oli sujuvaa ja helppolukuista. Kirjassa asukkaiden mielipiteet tuli selvästi esille kirjeen lähettäjästä, ne olivat todenmukaisia ja poliisit ja salapoliisit käyttivät niitä myös hyödyksi. Kirjassa oli myös sanonta mitä asukkaat hokivat kaupungissa: ''ei savua ilman tulta''. Sanonta liittyi kirjeisiin ja niiden jälkeen tapahtuviin itsemurhiin. 



Syyttävä sormi on todella dekkarimainen ja siinä on dekkariin vaadittavat ominaisuudet. On mielenkiintoista lukea kirjaa missä tapahtuu kokoajan jotain kummallista ja outoa, sellaista mikä ei ole normaalia.




Kirja oli jännittävä loppuun asti, kirja ei ole turhaan Agatha Christien oma suosikki kirja. Suosittelen kirjaa kaikille dekkareista kiinnostuneille.

perjantai 9. marraskuuta 2012

tietokirja Huussi

HUUSSI = toiselta nimeltään kuivakäymälä

Huussit ovat yleisiä kesämökeillä, se on ulkorakennus jonne mennään tekemään tarpeet. Ne ovat vielä tänäkin päivänä todella yleisiä, vaikka ne ovat olleet jo pitkään käytössä.
   Huussit ovat kehittyneet vuosien varrella. Niitä on erilaisia esimerkiksi puisia ja muovisia. Huusseissa ei ole käytettävissä vettä ja sen takana on huoltotilat, josta se päästään tyhjentämään tarvittaessa. Huussi ei ole alkuperältään suomalainen. Eri kulttuureissa huussit ovat erilaisia.
   Ihmisillä sattaa olla ennakkoluuloja huusseista. Kuvitellaan, että huussit olisivat haisevia ja likaisia, mutta näin ei välttämättä ole. Huussit voivat olla todella miellyttäviä. Hajujen estämiseksi käytetään kariketta ja ilmanraikastimia. Myös riittävä tyhjentäminen pitää sen raikkaana.
 
       Kirjasta saimme tietoa esimerkiksi huussin historiasta ja kirjassa muun muassa oli huussin rakentamisohjeet.

Tietokirjamme oli rakenteeltaan hyvin yksinkertainen. Se oli helppolukuinen ja siinä oli paljon kuvia. Kuvien käyttäminen kirjassa havainnollisti hyvin mihin huussit yleensä rakennetaan ja loi hyvin selkeän kuvan huussista ja sen mahdollisesta sisustuksesta.

Kirjan ulkoasu:
Ulkoasusta selviää kuka tai ketkä ovat kirjoittaneet kirjan. Kirjan ulkoasussa näkyy huussin kuva ja sen takakannessa lukee perustietoa kirjan tiedoista.


Netistä saimme lisää tietoa huussista:
Suomen kielen sana huussi tulee ruotsin kielestä. Jokaisen maiden huussi-nimitys ei tarkoita huussia, vaan sille on eri nimityksiä.
Huussit sijaitsevat mahdollisimman kaukana vesilähteistä kastumisen välttämiseksi jotta ne eivät saastu. Sen takia ne useasti sijaistee metsässä.
Hajuhaittojen välttämiseksi on myös muita keinoja mitä aiemmin luultiin, huusseja pidetään erillään pääkulkuteistä hajuhaittojen minimoimiseksi.
Nykyään huussissa käytetään normaalia vessapaperia, ennen käytössä oli erilaiset puiden lehdet.
Huussit ovat kylmiä, koska seinät ovat yleensä pelkästään puuta, eikä ole mitään eristeitä, joten ne suojaavat vain tuulelta ja sateelta osittain, sen takia pakkasella ulkohuussit eivät ole miellyttäviä.

Lähteenä käytimme kuvissa: googlen kuvahaku
Tekstissä: Huussi- tietokirja, wikipedia ja omat tiedot

perjantai 2. marraskuuta 2012

novelli

Minun koulu-urani on ollut pitkä ja haastava ja monta vuotta on vielä edessä. Ensimmäiseksi olin Kesämäen ala-asteella kieliluokalla joka kestää kuusi vuotta. Siellä oli lyhyitä päiviä ja siellä totutellaan koulun käyntiin ja opiskellaan perusasioita useista aineista.
Seuraavaksi siirryimme samana luokkana yläasteelle, joka kesti kolme vuotta. Vaikka koulun nimi muuttuikin Kesämäenrinteen yläasteeksi olimme silti englanninkielisellä luokalla. Koulussa englanniksi opiskeltavat aineet vähentyivät, mutta aineista tuli haastavimpia ja ruotisin kieli alkoi.
Yläasteen päätyttyä peruskoulu loppui ja sai itse päättää minne seuraavaksi menee opiskelemaan jos haluaa opiskella. Minä päädyin 2.asteen koulutukseen, eli lukioon. Nyt olen opiskelemassa Lauritsalan lukiossa ja haaveena on valkolakki muutaman vuoden kuluttua.